Somua S35, az elfeledett reménység

Jármű neve: Somua S35

Haderő: Franciaország

Típusa: lovassági tank

Méretarány: 1:35

Makett gyártója: Tamiya 344

Kiegészítő: Eduard 36322 fotómaratás

Bevezető

Nem a tank a fő profilom, de abban mindig is biztos voltam, hogy a korai francia tankokat mindenképpen összerakom. Furcsának tűnhet, mivel általában a második világháborút a német tankokhoz kötjük, és elfelejtjük, hogy a harmincas években Franciaország rendelkezett az egyik legtekintélyesebb tank állománnyal.

Előszóként elmondható a makettről, hogy remek volt építeni, maximálisan azt kaptam, amire számítottam.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

A járműről

Franciaország fejlesztette és építette 1936-tól 1940-ig. A tank igen egyedi formájú, jól páncélozott, mely szépen döntött. Felvette a versenyt a német Panzer III-as tankkal, illetve felvette volna, ha a francia parancsnokok nem követnek el sorozatosan taktikai hibákat.

A konstrukció és a fenntartása drágának bizonyult. Franciaország némileg tudathasadásos állapotban leledzett a két világháború között. Egyfelől, ahogy Nagy-Britannia is, szerette volna elkerülni a nagyobb hadi kiadásokat és a fegyverkezési verseny újraindulását.

A Trianoni békeszerződés mögé bújva bíztak abban, hogy Németország belátható ideig nem képes komoly haderőt fejleszteni. E mellett azonban megépítette az áthatolhatatlannak hitt, és a félig elkészült Maginot vonalat, de e mellett Nagy-Britanniával együtt kidolgozta a páncélos hadviselés doktrínáit is, noha sejtelme sem lehetett arról, hogy fog kinézni a következő fegyveres konfliktus.

Vagyis két stratégiára is próbált fókuszálni, aminek eredménye, hogy egyiket sem csinálta túl jól.

A Somua S35 ennek ellenére egy nagyon életképes konstrukció. Jól páncélozott, jó löveggel rendelkező, 3 tagú legénységgel bíró közepes tank volt, rádióval felszerelve.

400 darab készült belőle, meglehetősen későn, a második világháború kitörése előtti utolsó pillanatokban. A kiképzés már nem, vagy csak részben történt meg. A bevetés módszere, vagyis a frontvonal mentén szétszórt tankok koncepciója csúfosan elbukott.

A jármű jellegzetessége a futómű burkolata, mely inkább az I. világháborús tankokat idézi, ám minden komponense modern volt 1940-ben. A tank szervizelése kissé nehézkesnek bizonyult, a rádió sem volt túl erős, ám kijelenthetjük, hogy a két világháború közötti időszak legjobb tankja. Csakhogy a világháború nem akkor tört ki.

Ezek ellenére így is komoly feltörést okozott az 1940-ben, Franciaországra támadó német haderőnek. Ki tudja, ha megfelelően vetik be és nagyobb számban áll rendelkezésre, talán máshogy alakulnak az események.

Somua S35
Somua S35
« A 8 »

Technikai paraméterek:

Személyzet3 fő
Hosszúság5.38 m
Szélesség2.12 m
Magasság2.62 m
Tömeg19.2 t
Elsődleges fegyverzet47 mm SA 35 löveg
Páncélzat7.5 mm Mitrailleuse mle 1931 koaxiális géppuska
Műszaki adatok
MotorSOMUA V-8 benzin motor
190 le / 140 kW
FelfüggesztésLap rugó
SebességÚton: 40 km/h terepen: 32,2 km/h
Fajlagos teljesítmény9.7 le / t
Hatótávolság130-230 km

A makettről

Mindig is tetszett ez az elrejtett futómű kialakítás. A tank körvonalai szerintem nagyon szépek.

A Tamiya választása jó volt, viszont annak idején vettem hozzá Eduard feljavító készletet, amit mai fejemmel már nem vennék hozzá. Az ok igen egyszerű: nagyon kevés esetben lesz tőle szebb a makett.

Nagyon sok kiegészítő elem kerülne fel, de a legtöbbhöz szerintem aránytalanul sokat kéne rombolni az eredetin, ezért alig tettem fel valamennyit.

Általában sem volt még eddig ezekkel a feljavító készletekkel. Vagy egyszerűbb eszközökkel (söröz dobozból kivágott lemez) meg lehetett oldani a feladatot, vagy gyári megoldás szebb. Vannak persze olyan makettek, amihez jól jönne ilyen, de Tamiya maketthez semmiképpen sem ajánlok feljavító készleteket.

A makettet kimondottan jó volt építeni, semmi bosszúság nem akadt. Egyedül a lánctalppal kellett vigyázni. Szemenkénti bepattintóst adnak hozzá, szóval működik, ráadásul a szemeket nem keretből kellett kiszedni, vagyis összeállításra kész állapotban található a készletben.

Figyelni azért kellett, mert az összeállítás után igen kényes volt, a legkisebb erőhatásra szétpattant és minél többször pattant szét, azon a helyen egyre kevésbé maradt úgy, mivel deformálódott a rögzítési ponton.

Somua S35
Somua S35
« A 16 »

Felhasznált színek/pigmentek:

AlapozásSteel RedGunzeH38
Álcaszín (zöld)Olive GreenTamiyaXF-58
Álcaszín (barna)Wood BrownGunzeH37
Álcaszín (kék)SkyTamiyaXF-21
LánctalpSteel RedGunzeH38
Fa felületekWood BrownGunzeH37
Fémes kopásSilverRevell90
Lánctalp bemosásSummer Kursk EarthAKAK080
Bemosás (olaj)Raw SiennaPannon Color820-1
Bemosás (pasztellkréta)VilágosVegyes
Bemosás (pigment)Dark EarthAKAK081
Kosz, Sár, RozsdaEuropian Earth/Medium RustAK pigmentH37
SárDust EffectAKAK015
Fényes lakkClearRevell1
Matt lakkClearRevell2

Összességében

Mindenképpen ajánlom a makettet. Egyrészt, mert ugyan kevésbé ismert tank, mégis fontos eleme a tankok egyedfejlődésének. Ha 4-5 évvel később kezdenek a fejlesztésbe, valószínűleg egy meghatározó tankot is kaphattak volna.

Másrészt ez egy jó minőségű makett szép kidolgozással, jó felszereltséggel. Tamiya esetén ritka a szemenkénti lánctalp, pláne a működő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük