Leyland Retriever

Jármű neve: Leyland Retriever

Haderő: Brit hadsereg

Típusa: teherautó

Méretarány: 1:35

Makett gyártója: ICM 35602 2021

Bevezető

Most itt az az eset állt elő, hogy inkább az ICM gyártóba, mintsem a konkrét makettbe szerettem bele. Vagyis terveim között szerelt egy brit teherautó összerakása, de nem feltételül ezt terveztem.

A brit teherautók midig is különböztek a többitől a furcsa megjelenésük miatt. Nem állítom, hogy csúnyák, de a szögletes formájuk és a csapott orrész mindenképpen egyedivé teszi őket.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

A járműről

A járműről nem túl sok információt találtam. Ez egy össz kerék meghajtású angol teherautó, amit 1940-ben fejlesztettek a Leyland gyárában.

A Leyland gyárról annyit lehet tudni, hogy 1896-ban alapították Lancashire Steam Motor Company néven és, ahogy a neve is mutatja, kezdetben gőzgépekkel foglalkozott.

1920-ra már luxusautókat gyártott és sebességi rekord megdöntésén fáradozott.

A második világháborúban részt vett a Cromwell közepes tank gyártásában, majd a háború után annak későbbi verzióját a Centurion tankot is gyártotta.

A Reriever egy átlagos méretű teherautó. Jellegzetessége, hogy a vezetőfülke a motor felett helyezkedik el, ezáltal a jármű hossza rövidebb.

További érdekesség, hogy a jármű teteje nem lemez, hanem vászon borítású, vagyis megjelenésében inkább idézi az első világháborús járműveket.

A makettről

Ahogy a bevezetőben írtam, itt a gyártó volt a fontos. Ez az első ICM makettem, de már a dobozon is látszott, hogy rendben lesz a makett.

Ez egy frissen kiadott darab és rögtön a kemény tetős és a vászontetős variációt is kiadták. Az igazat megvallva a kemény tetős volt az igazi cél, de úgy gondoltam, ez is érdekes lesz.

Az építés kimondottan jó volt. Nagyon pontosan illeszkedett minden, jól átgondolt volt az építési leírás. A kerekek gumiból voltak, amit én kevésbé szeretek, mert nehezebb velük dolgozni, de a végeredmény szép lett.

A vászontetőtől is tartottam egy kicsit, mivel nehéz ponyva hatást kelteni műanyag segítségével, de egészen természetesen hat.

Az egyetlen negatívumnak talán azt emelném ki, hogy a tető elülső rögzítése nem igazán átgondolva. A leírásban csupán homályos utalás van arra, hogy hogyan is kellene rögzíteni.

Pontosabban annyit ír a leírás, hogy „old meg maradékból”. Ez talán betudható annak, hogy azon kevés eredeti fénykép közül sem tudtam kiválasztani azt, ami pontosan megfelel a teherautó elejének. Vagyis nagyon sokféle variáció létezett. Gyanítom, hogy ez az egyedi gyártás eredménye.

Vagyis a hiba, amit elkövettek, megbocsátható. Én azt a megoldást választottam, hogy semmiféle rögzítést nem alkalmaztam. Egyfelől azért, mert ilyen, rögzítés mentes megoldásra, találtam példát, illetve hiába tettem volna oda bármit, csúnya lett volna.

Ezt leszámítva a makett szinte épített önmagát.

Leyland Retriever
Leyland Retriever
« A 10 »

Felhasznált színek/pigmentek:

AlapozásBlackGunzeH2
AlapszínS.C.C. 15 Olive DrabAK realRC037
Fa felületekWood BrownGunzeH37
GumiabroncsAntrazitRevell9
Bemosás (olaj)Raw SiennaPannon Color820-1
Bemosás (pasztellkréta)VilágosVegyes
Bemosás (pigment)Dark EarthAKAK081
Kosz, Sár, RozsdaEuropian Earth/Medium RustAK pigmentH37
SárDust EffectAKAK015
Fényes lakkClearRevell1
Matt lakkClearRevell2

Összességében

Összességében ez egy nagyon jó makett. Egy nagyon szomorú hír ezzel a makettel, még pontosabban a gyártójával, Ukrajnával kapcsolatban, hogy valószínűleg az ICM már nem ad ki több makettet.

Amikor én még megvettem ezt a makettet és megépítettem, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen megtörténhet, de sajnos ilyen szomorú világban élünk.

Tudom, hogy ez most egy kicsit furcsa, hogy ezen kesergek, amikor történnek ott szomorúbb dolgok is, de az biztos, hogy ez egy nagyon igényes gyártó volt, lehetett volna.

A doboz kinézet kimondott műalkotás, olyan darab, amit önmagában a polcra kitenni is öröm. Aki teheti, mindenképpen vegyen még ebből a szériából makettet, amíg tehet és reménykedjünk abban, hogy mégis rendeződnek a dolgok egyszer ott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük